Aquest cap de setmana s’ha celebrat a Prat de Comte la 22a edició de la Festa de L’Aiguardent. Al llarg de tot el cap de setmana han passat per la festa prop de 2.000 visitants, que malgrat les pluges de diumenge, han pogut gaudir d’una àmplia agenda d’activitats, així com apropar-se per conèixer i descobrir de primera mà el procés de destil·lació de l’aiguardent accedint als baixos de les cases de la gent del poble, on els mestres aiguardenters han mostrat la seva tècnica i han ofert degustacions als visitants.
Entre les activitats amb més reclam, un any més hem trobat la destil·lació d’espígol, que es realitza de forma tradicional en un gran alambí, situat als baixos de Casa Abadia, a la plaça de l’església.
Dissabte va tenir lloc el pregó de la festa, que enguany ha anat a càrrec de Rosa Caballé, presidenta del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Terra Alta, i que va destacar el valor simbòlic d’aquesta festa, que considera “un homenatge a la saviesa dels avantpassats i a la feina de la pagesia, que han sabut mantenir viva la cultura del vi i del destil·lat que ens identifica com a terra”. Miquel Trilla, alcalde de Prat de Comte, per la seva banda va fer èmfasi en “la generositat de la gent del poble, converteix aquesta festa en una festa única. Pocs pobles poden presumir de la implicació dels seus veïns a la festa, en la qual les famílies es brinden a obrir les portes de casa seva”.
El pregó va ser l’avantsala del famós sopar dels Aiguardenters, un espai de germanor entre els participants de la festa.
La Festa de l’Aiguardent s’ha convertit en una cita emblemàtica de la zona, i ha aconseguit consolidar-se com un referent dins del món de la destil·lació tradicional i artesanal de la comarca de la Terra Alta i d’arreu del país. Una festa de la qual una de les seves singularitats, i claus del seu èxit, és la implicació dels seus veïns en ella i que obre les portes de casa seva als visitants que s’apropen fins a Prat de Comte.